logo_blauw

Wat is een triggerfinger?

Een triggerfinger wordt ook wel haperende vinger genoemd. De vinger hapert bij het maken van een vuist en bij het weer recht maken van de vingers. Dit hokken ontstaat door een verdikking in de buigpees. Deze verdikking is het gevolg van een chronische peesontsteking. Normaal glijdt de pees soepel door een tunneltje, echter door de verdikking in de pees gaat dit moeizaam.

Een triggerfinger wordt in plaats van haperende vinger ook wel eens hokkende vinger, springvinger of snapping finger genoemd. In het latijn heet de aandoening Tendovaginitis Stenosans.

Hoe herken ik een triggerfinger?

Een gezonde pees kan soepel heen en weer bewegen. De buigpezen van de vingers bewegen daarbij door een aantal tunneltjes of bandjes. Als je door bijvoorbeeld overbelasting een chronische irritatie van de buigpees ontwikkelt dan ontstaat er een ontstekingsreactie in de pees. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt pijn en/of zwelling van de buigpees. Door deze zwelling kan de pees niet meer soepel door zijn tunneltje (de A1 pulley) bewegen. De beweging wordt stijf en soms loopt de pees ook daadwerkelijk vast. Op dat moment hapert de vinger bij het proberen deze weer te strekken.

Er zijn veel vormen waarop deze aandoening klachten kan geven. Zoals pijn in de handpalm, aan de basis van een of meer vingers. Of een gevoel van stijfheid. Maar klassiek is wanneer de vinger niet, of met moeite, gestrekt kan worden na het maken van een vuist. Als de vinger blijft haken dan schiet hij meestal met enige kracht weer los, en soms moet de vinger zelfs geholpen worden met de andere hand. Dit noemt men het haperen van de vinger en hier komt de term triggerfinger vandaan.

Alle vingers en ook de duim kunnen “haperen”.

Mensen met suikerziekte of met een reumatische aandoening hebben een verhoogde kans op het krijgen van een haperende vinger. Maar ook personen die een carpaal tunnel  syndroom hebben doorgemaakt hebben meer kans. Daarnaast kan een triggerfinger ontstaan na een zware inspanning, maar in de meeste gevallen is de oorzaak niet te achterhalen.

Bij baby’s zie je het soms bij de duim. Ze kunnen het kootje van de duim dan niet strekken. Dan is het aangeboren.

Wil je meer informatie?

Neem gerust contact op bij vragen of onduidelijkheden.

Scroll naar boven